...výdatné raňajky, pri ktorých ušetríte nejaké tie vajíčka
V jednom časopise som raz videl recept na omeletu plnenú tvarohom. Vtedy ma to zaujalo, ale po chvíli som na tento výborný nápad zabudol. Spomenul som si až dnes, keď som uvidel v chladničke údený tvaroh a rozmýšľal, čo s ním. Dotvoril som si to teda podľa svojich chutí a za chvíľu boli raňajky pre celý byt na stole. Pripravoval som porcie pre 4 ľudí, takže som si to prepočítal v pomere 2 vajíčka na osobu (čo je inak pre chlapov množstvo, ktoré určite nezasýti, možno tak na chvíľu upokojí). Počas prípravy som však zistil, že z tohoto počtu vajec spravím omeliet 6 - a to porcia vyzerala naozaj kráľovsky!!! Z toho vyplýva: ak máte veľa hladných krkov a málo vajec, vykašlite sa na praženicu a spravte si tieto skvelé omelety :P
Ingrediencie (pre 4 - 6 ľudí):
8 ks vajec1 dcl mlieka / smotany (ja som dal mlieko, ale ak máte smotanu na šľahanie alebo varenie, použite ju)
maslo
soľ, čierne korenie
Náplň:
100 g nastrúhaného zrejúceho syra s výraznou arómou (ja som použil 6 mesiacov zrejúci ementál)
1 strednú červenú cibuľu nasekanú nadrobno
150 g údeného tvarohu (ak ho nezoženiete, môžete použiť obyčajný, ale ten nedodá jedlu príjemnú dymovú chuť)
schwarzwaldská šunka
rukola / paradajky / alebo iná zeleninka
Postup:
1. Do jednej väčšej misy, si oddeľte žĺtka a bielka dajte do hlbšej nádoby. Žĺtka vymiešajte s mliekom, soľou a čier. korením. Bielka šľahačom vymiešajte do tuhej podoby a potom opatrne vmiešajte do žĺtok, tak aby sneh úplne nesplasol a vytvoril pekne nadýchanú zmes.
2. Cibuľku nakrájajte nadrobno a nastrúhajte syr. Na panvici rozpustite kúsok masla a vylejte časť zmesi rovnomerne po celom povrchu. Prikryte a znížte plameň. Zatiaľ si na druhej panvičke trochu opečte dochrumkava schwarzwaldskú šunku.
3. Odklopte omeletu a skúste či už nadobudla od spodku pevnú konzistenciu (na vrchnej strane by mala byť ešte mierne nedorobená), ak sa však dá vcelku posúvať na panvici, je pripravená, aby ste ju posypali sýrom, rozmrveným tvarohom a cibuľkou. Opečenú slaninku položte na vrch a jednu polovicu preklopte cez druhú. Nechajte ešte zopár minút prehriať pod pokličkou a omeleta je pripravená!
Tip: Nerobte omeletu príliš hrubú. Tenšia vrstva sa spraví rýchlejšie a bude krehkejšia. Dobrá omeleta je taká, ktorá je z jednej strany zlato-hnedá a chrumkavá a z vnútra štavnatá a nevysušená (preto ju neopekajte na panvici na silnom ohni a nie príliš dlho, nie je nič horšie ako suchá omeleta)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára