štvrtok 24. januára 2013

Zapečená kápia so syrom Feta.

....príloha ale aj nenáročná večera

Na oslavu narodenín spolubývajúceho, som mal chuť urobiť niečo rýchle, chuťovo výrazné a nezvyčajné. Trend, robiť na každú oslavu dve tácky jednohubiek s klobáskou a chlebíčky s "parižákom", už myslím pominul. Tým ich samozrejme nezatracujem, len chcem povedať, že ich môžeme o niečo povýšiť a spraviť si na špeciálnu udalosť niečo extra. 

Ingrediencie (na 4 porcie): 

2 veľké červené kápie 
250 g gréckeho syru Feta 
extra panenský ol. olej 
stredomorské bylinky (akékoľvek máte) 
morská soľ (pozor feta je slaná, len málo na dochutenie) 
čierne korenie 
rozdrtená malá čili paprička 








Postup: 

1. Dajte si zohriať rúru na 200 °C. Zatiaľ si nakrájajte Fetu na kocky, posekajte bylinky, umyte a osušte kápie.  

2. Do rúry dajte piecť papriky na malých plech. Pečte 20 minút, sem tam ich obráťte a vyberte keď sa vám pri obracaní začne oddľovať vrchná šupka. 

3. Kápie nechajte trochu vychladnúť a potom ich jednoducho "stiahnite z kože". Očistite od jaderníku a všetkých semienok. Nakrájajte na pásiky. 

4. Na plechu so zvýšenými okrajmi zmiešajte nakrájané papriky, fetu, koreniny, ol. olej a bylinky - z tých si nechajte časť na dozdobenie a záver pečenia. 

5. Dajte piecť opäť 20 minút na 200 °C, resp. tak dlho kým sa neodparí väčsina tekutiny. 5 min. pred koncom posypte povrch zvyškom byliniek (zahrievaním strácajú chuť a takto vaše jedlo viac zvýraznite). 

6. Podávajte s opečenou bagetou, alebo ciabattou a kvalitnými olivami. 

Tento recept sa hodí naozaj na akúkoľvek príležitosť a dobre dopĺňa rôzne menu. Treba vyskúšať! 

Žiadne komentáre: